Het zout der aarde

zouten.jpg

 

Nog enige onzekerheid heerst er in de voedingsindustrie over de impact en het gebruik van zout. In deze mini-cursus moet je een groot onderscheid maken tussen fabrieks- zout en het natuurlijke zeezout en steenzout (alleen zuiver en puur natuur). Het kookzout is een chemisch geraffineerd product, in de raffinage worden alle essentiële ingrediënten zoals mineralen en sporenelementen verwijderd, dus enkel zuiver natriumchloride blijft over, plus de toegevoegde anti klonter-middelen zoals o.a. aluminiumhydroxide, jodium en fluor. De laatste voegen de giftigheid van natriumchloride toe, brengen meer kwaad dan goed toe.

Natuurlijk, onbehandeld en on-geraffineerd steen- en zeezout is van enorm belang is voor alle levende wezens. Niet alleen voor ons mensen, de dieren weten instinctief heel goed het belang van zout om zich in leven te houden. Waarnemingen van olifanten, antilopen en andere wilde dieren, bevestigen dit. Het grote verschil tussen zuiver natriumchloride (keukenzout) en Oerzout bestaat voornamelijk uit de opeenstapeling van 84 elementen. Eigenlijk verdiend keukenzout de term `zout` niet echt meer en zeker geen zout is om mee te koken. Maar meestal industrieel verwerkt is met chemische processen in tegenstelling tot het "Oerzout" (zeezout, steenzout) hebben wel hun 84 elementen, die worden beschouwd als de oorsprong van de schepping. Onze lichaam`s vloeistoffen bestaan uit dezelfde zouten die voorkomen in het zeewater. Elk van deze essentiële elementen is een zogenaamde bio-elektromagnetisch veld met een zekere trilling, dat voor het ontstaan en onderhouden van menselijk en dierlijk lichaam absoluut noodzakelijk is. Dit zijn preventieve eigenschappen tegen ziekteverwekkende oorzaken tot de aanmaak van het elektrolyt huishouding en een noodzaak voor ons zenuwstelsel. Echter Natriumchloride, is een schadelijk gif voor ons  lichaam, op alle manieren. En wanneer wetenschappers ons waarschuwen tegen overmatig zoutgebruik, geldt dit uitsluitend alleen voor het gewone keukenzout. Natriumchloride is een bijproduct van de industrie en dat dit  zogenaamde voedsel-en keukenzout in onze landen mag worden verkocht, geeft deincompetentie van onze wetgevers  weer, met wetsvoorstellen die eigenlijk bedoeld zijn om de mensen te beschermen, maar ze bereiken in feite weer het tegenovergestelde. Dezelfde wetgevers, hetzij nu of in de EU of in ons land, waren ook verantwoordelijk voor het verbod van Stevia als één natuurlijke zoetstof, in plaats daarvan, net als bij het zout, wordt geraffineerd suiker gepropageerd, terwijl deze beide verantwoordelijk zijn voor vele ziektes onder onze bevolking. Waarom worden er bij zulke belangrijke besluiten in de voedings-en gezondheidssector gerenommeerde wetenschappers niet gehoord? Het zou op dit moment waarschijnlijk te ver gaan, maar lieve klanten, kijk eens goed rond op het internet, welke gevolgen hiervan, wel door de overheid goedgekeurde "keukenzout" teweeg brengt......

Oh ja, tot slot van deze inleiding: In het verlengde van de globalisering, vraagt men soms naar de zin en onzin van lange handelsroutes. Of de aanvoer van aardbeien uit Zuid-Afrika, asperges uit Zuid-Amerika nuttig zijn, etc., kan niet gemakkelijk worden beantwoord. Bij regionale grondstoffen zoals het Kalaharizout of het Tibetzout, is het antwoord eenduidig en simpel met "JA" te beantwoorden, heeft de vooral arme bevolking, een grotere kans om voor de eerste keer deze grondstoffen en deze producten met weinig winst wereldwijd te verkopen en daarmee in vaak grondstofarme gebieden in hun levensonderhoud kunnen voorzien. De hoge kwaliteit en het unieke karakter van deze producten rechtvaardigen een lange handelswegl.

Nou, we kunnen u een grote selectie van steen-, minerale- zee-zouten aanbieden. Overigens, zeezout bevat meestal tot 5% minder natriumchloride dan steenzout. Dit maakt het een beetje milder en zachter van smaak. Bovendien bevat  zeezout calcium-,magnesium-, sulfaat- stoffen, die niet steenzout zitten. En verder wil ik nog op de waarschuwing van de wetenschappers van te veel zout reageren: van een natuur zout kunt u nooit te veel gebruiken, omdat dit proces zichzelf reguleert. Natuurlijke zout heeft altijd een uitstekende, zelfregulerende eigenschappen.

Eigenlijk sluit zout niet aan ons totaal-programma. Maar omdat ikzelf een groot zoutliefhebber ben - sommige zoutkristallen kan je zelfs gebruiken als tussendoortje om te knabbelen. Misschien alleen kort mijn mening over het verschil tussen zeezout en steenzout. Helaas neemt de vervuiling van de zee nog steeds toe. Het zou te eenvoudig zijn om zeezout hiervoor al af te wijzen. Zeezout bassins bevinden zich vooral in beschutte plaatsen, de zee heeft een groot zelfreinigend vermogen. Tevens wordt er regelmatig  analyse`s gemaakt op verontreiniging om er absoluut zeker van zijn dat dit gewonnen zeezout helemaal schoon is.

Steenzout ligt dan wel miljoenen jaren afgesloten onder de aarde, en met zekerheid kan je zeggen, Steenzout is onaangetast door schadelijke stoffen, arrogant gezegd. Reeds bestaande verontreinigingen in de bodem als een verscheidenheid van zware metalen of radioactieve stoffen, kunnen we nooit helemaal uitsluiten. Dus ook hier is een analyse op verontreinigende stoffen nodig, als als bij zeezout.

Maar nu na deze lange inleiding: De Zout Galerij is open!

© Copyright 2009-2021 Een Groene Wereld Alle getoonde prijzen zijn incl. BTW plus verzendkosten, | Gemiddelde beoordeling door klanten 9.2 10 en 942 beoordelingen | Onetoshop.com
×
Heb je een vraag, stuur een berichtje en ik neem z.s.m. contact met je op.