De visie van Pandoo: Waarom we iets willen veranderen

bamboo-3223787-1920.jpg

 

Pandoo is een jong Duits bedrijf, dat is opgericht om de schoonheid van de natuur en daarmee ons levensonderhoud te behouden. Pandoo heeft een eenvoudige manieren om ons dagelijks leven duurzamer en milieuvriendelijker te maken. Omdat elke bijdrage, hoe klein of groot ook, een verschil maakt.

Talloze producten worden na eenmalig gebruik weggegooid, de gebruikte grondstoffen, of het nu gaat om ruwe olie voor de productie van kunststoffen of hout uit tropische bossen, zijn niet onuitputtelijk en uiterst waardevol.

Voor veel toepassingen kunnen deze belangrijke grondstoffen volledig worden vervangen door duurzamere en snelgroeiende alternatieven. Hiermee willen we de uitbuiting van onze aarde en de groeiende afvalstroom tegengaan.

Kleine veranderingen in ons dagelijks leven kunnen een groot verschil maken!


Ga naar de Bamboe winkel

ONTBOSSING
Wereldwijd wordt jaarlijks 13 miljoen hectare bos gekapt. Om je dat beter voor te stellen: dat zijn elke minuut 35 voetbalvelden. Elke vierde boom wordt vervolgens verwerkt tot pulp voor de papierindustrie. Een groot deel van deze pulp komt na eenmalig gebruik in de prullenbak terecht. Dit is geen duurzame manier om met zo'n belangrijke hulpbron om te gaan.

In minder dan 70 jaar hebben we al 50% van de regenwouden van de aarde vernietigd, terwijl we niet kunnen overleven zonder bomen ...

Waarom zijn bomen zo belangrijk voor het milieu?

Bomen helpen de lucht die we inademen te zuiveren, filteren het water dat we drinken en bieden de habitat voor meer dan 80% van de biodiversiteit in de wereld. Bossen bieden aan meer dan 1,6 miljard mensen een baan, absorberen schadelijke koolstof uit de atmosfeer en leveren belangrijke grondstoffen in 25% van alle geneesmiddelen. Heb je ooit een aspirientje ingenomen? Het komt van de schors van een boom!


Hier zijn de zes pijlers die verklaren waarom bomen zo belangrijk zijn ...

untitled-1.jpgLUCHT
Bomen zijn eigenlijk stofzuigers van onze planeet. Door hun bladeren en schors absorberen ze schadelijke verontreinigende stoffen en ze geven weer schone zuurstof af, zodat we kunnen ademen.

In stedelijke omgevingen absorberen bomen verontreinigingen zoals stikstofoxiden, ozon en koolmonoxide en absorberen ze deeltjes zoals stof en rook. Toenemende kooldioxidegehalte veroorzaakt door ontbossing en verbranding van fossiele brandstoffen, verzamelde warmte in de atmosfeer.

Gezonde, sterke bomen absorberen atmosferische koolstofdioxide, waardoor de impact van klimaatverandering wordt verminderd.water.jpg


WATER

Bomen vangen regenwater op en spelen een sleutelrol bij het verminderen van het risico van natuurrampen zoals overstromingen en aardverschuivingen. Hun gecompliceerde wortelsystemen werken als filters, ze verwijderen verontreinigende stoffen en vertragen de opname van water in de bodem.

Dit proces voorkomt schadelijke erosie door het water en vermindert het risico van oververzadiging en overstromingen. Volgens de Voedsel- en Landbouwvereniging van de Verenigde Naties kan een groenblijvende boom elk jaar meer dan 15.000 liter water opnemen.


BIODIVERSITEIT
panda.jpgEen enkele boom kan honderden soorten insecten, schimmels, mossen, zoogdieren en planten huisvesten.


Afhankelijk van het type voedsel en onderdak dat ze nodig hebben, hebben de verschillende bosdieren ook een verschillende woonomgeving nodig. Zonder bomen zouden de dieren in het bos geen plaats hebben waar ze hun huis zouden kunnen vinden.
Jonge, open bossen: deze bossen ontstaan als gevolg van bosbranden of ontbossing. Heesters, grassen en jonge bomen trekken dieren bijvoorbeeld zoals zwarte beren, distelvinken en de spruw in Noord-Amerika aan.
Bossen van middelbare leeftijd: in bossen van middelbare leeftijd beginnen hogere bomen, zwakkere bomen en de rest van de vegetatie te overwoekeren. Een open kroon zorgt voor de groei van grondvegetatie die de voorkeur geniet van dieren zoals de salamander, eland en boomkikkers.
Oudere bossen: met hoge bomen, een complexe luifel en een verfijnde kreupelbossen, bieden de oude bossen leefruimte aan een aantal dieren, waaronder vleermuizen, eekhoorns en een verscheidenheid aan vogels.
sociaal.jpg


SOCIALE INVLOED
Van boomverzorgers, houthakkers tot aan onderzoekers, de kansen op werk in de bosbouw zijn eindeloos. We vertrouwen niet alleen op bomen voor werk, duurzame boomkweek levert hout voor de bouw van huizen en hout voor koken en verwarmen.

Voedselproducerende bomen zorgen voor fruit, noten, bessen en bladeren voor menselijke en dierlijke consumptie en bieden veel mensen levensonderhoud.meditatie.jpgGEZONDHEID
Wist u dat ziekenhuispatiënten die uitzicht hebben op bomen in hun kamer sneller herstellen dan zonder een natuurlijk uitzicht?

Het is onmogelijk om dit gevoel van opgetogenheid te negeren dat je voelt als je door een rustig, stil bos loopt. Bomen helpen stress en angsten te verminderen en stellen ons in staat om opnieuw contact te maken met de natuur.

Bovendien beschermt de schaduw van de boombedekking de huid tegen de steeds toenemende zon.


klimaat.jpgKLIMAAT
Bomen helpen de planeet te koelen door schadelijke broeikasgassen zoals koolstofdioxide in hun stammen, takken en bladeren op te nemen en op te slaan en zuurstof in de atmosfeer af te geven.

In steden kunnen bomen de temperatuur tot acht graden Celsius verlagen. Aangezien meer dan 50% van de wereldbevolking in steden woont, een cijfer dat tegen 2050 naar verwachting tot 66% zal stijgen, worden vervuiling en oververhitting een reële bedreiging.
Gelukkig kunnen bomen tot 150 kg kooldioxide per jaar opnemen en steden een gezondere en veiligere woonomgeving maken.
Bomen maken deel uit van ons levensonderhoud, dus we moeten deze belangrijke bron waarderen. Het heeft geen zin om een boom die tientallen jaren nodig heeft om te groeien te gebruiken voor een product dat we na eenmalig gebruik weggooien. 40% van de gerooide bomen worden verwerkt tot pulp, voor papier, tijdschriften en ook voor hygiënepapier zoals zakdoeken, keukenrollen en toiletpapier.


Ga naar de Bamboe winkel


PLASTIC AFVAL

© Copyright 2009-2021 Een Groene Wereld Alle getoonde prijzen zijn incl. BTW plus verzendkosten, | Gemiddelde beoordeling door klanten 9.2 10 en 954 beoordelingen | Onetoshop.com
×
Heb je een vraag, stuur een berichtje en ik neem z.s.m. contact met je op.