IHTN Dierproefvrij keurmerk (sinds 1979)

IHTN.jpegDe meeste consumenten in Nederland en België weten niet er al sinds 1 januari 1979 een keurmerk is voor Dierproefvrije cosmetica namelijk die van het IHTN Internationaler Herstellerverband Tierschutzgeprüfte Naturkosmetik, Kosmetik und Naturwaren e.V. (voorheen IHTK). Heel veel later is het bekende keurmerk met de "Leaping Bunny" (1996) erbij gekomen. Maar in Duitsland komen alleen de fabrikanten die lid zijn van het IHTN voor op de positieve lijst van de Duitse Dierenbescherming, vanwege de strengere regels.

Het is waar dat cosmetica producten niet zijn getest op dieren. Vanwege het feit dat dierproeven voor cosmetica eindproducten sinds 2004 in de EU verboden zijn. En ook de verkoop van op dieren geteste cosmetica producten is nu verboden in de EU. Download hier het IHTN certificaat van Maienfelser Naturkosmetik Manufaktur.

Echter, wat veel bedrijven verbergen:

Voor de ingrediënten uit deze producten (worden) en werden jaarlijks miljoenen dierproeven gedaan. Dit word voor ons als consumenten bewust verzwegen, echter hiervoor moeten we zelf goed opletten, zodat we geen producten kopen die in het verleden op dieren zijn getest. Dit probleem komt helaas ook nog bij veel natuurlijke cosmetica producten voor.

Dus wat er bij veel kritische consumenten ontbreekt, is een goede gids zoals de positieve lijst van de Duitse Animal Welfare Association.

Richtlijnen van de Duitse Animal Welfare Association.

Alle cosmetica fabrikanten die voorkomen in de positieve cosmetica-lijst voldoen aan de richtlijnen van de Duitse Animal Welfare Association. Dit betekent:

een ondertekende juridisch bindende verklaring dat:

  • geen dierproeven voor de ontwikkeling en productie van de eindproducten worden gebruikt, 
  • geen grondstoffen worden verwerkt, die op dieren na 01 januari 1979 zijn getest. Dit van doorslaggevend belang dat de substanties voor 1 januari 1979 op de markt waren, ongeacht of die vóór zede datum getest waren op dieren. Substanties die na deze datum op de markt komen mogen niet op dieren worden getest. Echter, noch wij of de in de positieve lijst opgenomen fabrikanten konden voorkomen dat er een synthetische substantie die vóór 1 januari 1979 al op de markt was. Dat er na de sluitingsdatum van 1 januari 1979 door derden op natuurlijke of eetbare grondstoffen op dieren werd getest. Mits zij met de betrokken onderneming geen enkel verband hebben, is het in de positieve lijst opgenomen fabrikanten toegestaan om de in kwestie genoemde substanties te gebruiken. 
  • geen grondstoffen te gebruiken, met wreedheid tegen dieren (bijv. berengal) of Eradicatie (uitroeiing bijv. muskus schildpadden) of dieren hiervoor speciaal worden gedood (bijv. cochenille, zijde poeder). Grondstoffen die van dode dieren afkomstig zijn mogen niet worden gebruikt (bedrijven die met * zijn gemarkeerd voldoen momenteel niet aan deze beleidswijziging). Grondstoffen van levende dieren (bijv. Melk, eigeel, lanoline, bijenwas, honing enz.) moeten bij voorkeur biologische veeteelt zijn volgens de EU richtlijnen van de biologische landbouw. 
  • geen economische binding heeft met andere bedrijven welke dierproeven verrichten of laten verrichten (bijvoorbeeld farmaceutische industrie).
  • Bezitten gedetailleerde lijst met grondstoffen en hun leveranciers.
  • Volledige lijst van de ingrediënten op de verpakking, website of catalogus. 
  • Als een producent met opzet valse informatie geeft, dan kan hij worden geconfronteerd met een boete van maximaal 10.000 euro.

De positieve lijst van de Duitse Animal Welfare Association, kunt u vinden op:

Deutscher Tierschutzbund e.V.
Bundesgeschäftsstelle
Baumschulallee 15
53115 Bonn
Tel.0049-228-604960
Fax 0049-228-6049640
http://www.tierschutzbund.de/kosmetik-positivliste.html

 

© Copyright 2009-2022 Een Groene Wereld Alle getoonde prijzen zijn incl. BTW plus verzendkosten, | Gemiddelde beoordeling door klanten 9.2 10 en 975 beoordelingen | Onetoshop.com
×
Heb je een vraag, stuur een berichtje en ik neem z.s.m. contact met je op.