Onze specialiteit in Maienfels

eigene-destilation3.jpg

Graag wil ik u attenderen dat Maienfelser Naturkosmetik Manufaktur een gedeelte van hun etherische oliën en hydrolaten in hun eigen distilleerderij destilleren in Maienfels. Op deze pagina komt u wat meer te weten over deze bijzondere activiteit, en laten we u wat meer weten over het werk achter de schermen "Maienfelser backstage", om zo te zeggen. De hier gepresenteerde oliën kunt u ook terug vinden in het menu Etherische oliën met een gedetailleerde beschrijving.

Bij al onze eigen distillaties is er een belangrijke voorbereiding nodig namelijk het verzamelen. En hier is het belangrijkste verschil met sommige van onze andere oliën. Op het juiste moment, liefdevol met de hand verzameld en niet met de maaidorser over uitgestrekte velden, raakt onze oogstmand slechts langzaam vol.
Van de eerste romantiek blijft vaak niet veel meer over, maar ondanks insectenbeten, bijen-, spinnen gevaar. Brandnetel- en doornstruiken en intensieve zonnestralen, lukt het ons meestal toch om de benodigde hoeveelheid bij elkaar te verzamelen om onze destillatie ketel te vullen of over te houden voor de eerst volgende destillatie. Afhankelijk van het plantensoort passen we een waterdamp- of waterdestillatie toe. Hier worden ook enkele kruiden, maar vooral hout en wortels soms wel tot een week lang geweekt om ze dan weer dagenlang te destilleren.

mail-eigene-destillation2.jpg

Door het gebruik van onze traditionele koperen ketel is de opbrengst aan etherische olie meestal relatief laag. Maar tientallen jaren ervaring bij het destilleren volgens het aloude principe geeft uiteindelijk een hogere kwaliteit van de gedistilleerde oliën en hydrolaten. Dat is ook de reden waarom we de moeite nemen om deze planten op deze manier te destilleren, waarvan we ook al goede buitenlandse distillaties hebben, maar we zijn iedere keer weer verrast dat we bij onze eigen destillatie een betere kwaliteit verkrijgen.

De prijs kun je niet vergelijken met andere oliën.
Het is duidelijk dat hier andere normen van toepassing zijn. Wanneer we met ons vieren vele dagen bijvoorbeeld wilde kamille verzamelen en dat het eindresultaat van deze oogst slechts 50 ml etherische olie oplevert, moeten we hiervoor wel een aangepaste prijs berekenen. Maar het resultaat is altijd de moeite waard, omdat hier een hoogwaardige oliën wordt geproduceerd die ongeëvenaard zijn. Je kunt het vele werk van deze vele handen voelen en deze "aha" en "wauw" ervaring rechtvaardigt alle inspanningen. Ik moet mezelf soms overwinnen om deze olie wel te verkopen, maar gelukkig kan ik verschillende mensen hier echt blij mee maken.

mail-eigene-destillation1.jpg

Sommige oliën zijn hierdoor zo uniek dat deze door verschillende omstandigheden slechts beperkt of zelfs eenmalig verkrijgbaar zijn. Verschillende van deze planten worden door bepaalde omstandigheden in verschillende gebieden niet meer verzameld of gedestilleerd. U heeft bij ons de laatste kans op deze unieke oliën te bemachtigen.

Voor een compleet overzicht van al onze etherische oliën klikt u hier.
Deze lijst is niet geheel actueel, omdat sommigen al uitverkocht zijn en er af en toe ook nieuwe erbij komen. Geniet van deze botanische geur belevenis.

Hans-Peter Lindenmann (Maienfelser Naturkosmetik Manufaktur)

Een Groene Wereld
John van Os

© Copyright 2009-2022 Een Groene Wereld Alle getoonde prijzen zijn incl. BTW plus verzendkosten, | Gemiddelde beoordeling door klanten 9.2 10 en 975 beoordelingen | Onetoshop.com
×
Heb je een vraag, stuur een berichtje en ik neem z.s.m. contact met je op.