De imposante Arganboom


De Arganboom - Groot

Indrukwekkende, koninklijk, onontbeerlijke, kostbaar ... - Zo, zou je misschien de Marokkaanse Argan boom kunnen beschrijven. Hij groeit in de vlakten en rotsachtige woestijnen van Marokko, ten zuiden van Agadir en kan daar goed overleven dankzij zijn lange wortels in deze droge gebieden.

noten - Groot

Maar de Argan boom heeft het allemaal. Meesterlijk gewapend met zijn lange stekels is het moeilijk om zijn vruchten te plukken of de omlaag gevallen te verzamelen. Even goed schudden zoals bij de olijfboom is hierbij niet mogelijk. De vruchten met hun geel-oranje kleur ter grootte van 3-4 cm moeten eerst uit de buitenste vruchtwand worden verwijderd. Hierna komt de harde schaal van de kern - en dan gaat het moeizame werk verder.

Vrouwen - Groot
Vervolgens kloppen de vrouwen met een kiezelsteen deze harde schaal open. Een ervaren vrouw kan in 4 uur ongeveer ongeveer 1,5 kg kernen verwerken. Voor 10 uur ontpitten verdiend een vrouw 150 Dirhams, dat is ongeveer € 15 - dat is 1,50 € per uur. Dat is voor Marokko en voor deze vrouwen een behoorlijk salaris.

Uit 4 kg kernen zonder schaal verkrijgt men 1 liter van de beste arganolie. In een liter Argan olie zitten alleen al 3 uur werk voor het open maken van noten - zonder rekening te houden met het plukken en drogen van de vrucht, zonder rekening te houden met het verwijderen van de pulp en zonder het persen hiervan. Dit alles is afhankelijk van de benodigde tijd. En de tijd voor het plukken hiervan is moeilijk te berekenen, afhankelijk van iedere boom. Zoals u ziet is er veel werk nodig voor het verkrijgen van deze kostbare Arganolie.

In onze Coperatieve word de ongebrande- en gebrande -olie, alleen op traditionele wijze met de slakkenpers (schroef) door zogenaamde koude persing geperst. Geroosterde Argan olie die op de traditionele stenen molen wordt geproduceerd wordt slechts regionaal gebruikt. Door de toevoeging van water bij deze productie, is het relatief snel bedorven en ook voldoet hierdoor niet aan de hyginische EU-normen en mag daarom ook niet worden gexporteerd.

De buitenste vruchtvleesschil (pulp) en perskoek wordt als veevoer gebruikt, terwijl de harde notendoppen erg geliefd zijn onder de bakkers als aansteek-materiaal. Het is een oude traditie voor de bakken van platte broden in de ronde klei-oven's.

Omdat de Arganboom op verschillende tijden in bloei staat en zijn noten draagt, hebben we eigenlijk het hele jaar beschikking over verse noten. Hierdoor hebben we het hele jaar beschikking over Argan-olie.

Wij ondersteunen de Coperatie Vrouwenbeweging Targante in Ait Baiba(Marokko) en wij zijn blij dat hun kinderen naar school kunnen gaan en niet hoeven te werken in de velden om hun gezin te onderhouden.

Onze Argan olie wordt volledig met de hand vervaardigd. Plukken, verzamelen, verwijderen van de buitenste vruchtwand, harde notendop kraken, uitdunnen (rotte kernen verwijderen). Bovendien moet er tijdens het roosteren goed op de temperatuur worden gelet, zodat het niet te sterk word geroosterd, wat kan leiden tot schadelijke stoffen.
Ondersteund door onpartijdige partij analyses, kunnen we met recht zeggen dat deze Argan olie uit de Targante Coperatie van uitstekende kwaliteit is.

Geef deze speciale olie die door veel werk is verkregen een gepast respect en laat de goede eigenschappen van de olie tot u bezinken. Door het hoge gehalte aan vitamine E, onverzadigde vetzuren en de twee delta-7-stigmasterol (Spinasterol en Schottenol) is een uitstekende spijsolie ((geroosterd - kan worden gebruikt voor licht aan te bakken) en een waardevol bestanddeel (ongebrande) in onze natuurlijke cosmetica of als natuurzuiver, natuurlijke allergie-arm verzorgingsolie uit gecontroleerde biologische teelt. (Eigenlijk wildgroei, dat hiervoor gecertificeerd is.)

Voor Argan-olie klik hier

Met vriendelijke groet,

Een Groene Wereld en
Maienfelser Naturkosmetik Manufaktur
© Copyright 2009-2021 Een Groene Wereld Alle getoonde prijzen zijn incl. BTW plus verzendkosten, | Gemiddelde beoordeling door klanten 9.2 10 en 919 beoordelingen | Onetoshop.com
×
Heb je een vraag, stuur een berichtje en ik neem z.s.m. contact met je op.