banner2018.jpg

+31 (0)77-7110398
Telefonisch & WhatsApp contact
op werkdagen van 10:00-16:00

Gratis verzending v.a. 75,-
(België v.a 85,-)
Meer informatie klik hier


De gezondheidsvoordelen van lijnzaadolie

happyhealthy-header.png

Lijnzaadolie is gezond. In dit artikel van HappyHealthy-Lijnzaad ontdek je wat er allemaal zo gezond is aan lijnzaadolie.

Wat is lijnzaad?

Lijnzaad is het zaad van vlas. Lijnzaad bevat veel vet en veel voedingsvezels. De vetzuren in lijnzaad bevatten de gezonde omega 3 vetzuren.

Lijnzaad bestaat voor 42% uit vetzuren en voor 27% uit voedingsvezels.

De vetzuren van lijnzaad bestaan hoofdzakelijk uit omega 3, omega 6 en omega 9 vetzuren. Wat hierbij, voor de gezondheid, belangrijk is, is dat lijnzaad 4 maal zoveel omega 3 als omega 6 vetzuren bevat.

Omega 3 vetzuren hebben een ontstekingsremmende werking. Omega 6 vetzuren kunnen juist ontstekingsbevorderend zijn indien omega 3 vetzuren ontbreken.

Wat is lijnzaadolie

Lijnzaad dankt veel van haar gezonde eigenschappen aan de gezonde vetzuren. Door de olie uit het lijnzaad te persen komen alle vetten vrij en kan je optimaal profiteren van deze gezonde eigenschappen.

Lijnzaadolie is niet geschikt om mee te bakken. Het alfa-linoleenzuur (omega 3) is onverzadigd vet en daardoor erg gevoelig voor oxidatie. Indien een olie gaat oxideren wordt het schadelijk voor de gezondheid, het wordt dan toxisch.

Door de grote hoeveelheid omega 3 in lijnzaadolie ligt het rookpunt erg laag, dit ligt namelijk op 107 graden Celsius. Het rookpunt is de temperatuur waarop een olie oxideert.

Om te bakken zijn verzadigde vetten veel beter geschikt. Verzadigde vetten hebben een hoog rookpunt. Zo hebben kokosolie en roomboter een rookpunt van 177 graden en Ghee (geklaarde boter) heeft een rookpunt van maar liefst 252 graden.

Lijnzaadolie wordt daarom koud gebruikt. Verderop zullen we een aantal manieren geven waarop je lijnzaadolie op een smakelijke manier in je eten kan verwerken.

Gezondheidsvoordelen lijnzaadolie

Lijnzaadolie is gezond. We zullen hieronder uiteenzetten op welke punten lijnzaadolie de gezondheid ondersteunt.

Gezondheidsvoordeel 1: verhelpt verstoppingen en diarree

Als je last van verstoppingen hebt dan komt dit door het trager dan normaal bewegen van de dikke darm. Je kan last krijgen van een opgeblazen gevoel, pijn in je rug en gasvorming. Lijnzaadolie is een middeltje wat grootmoeder al gebruikte om verstoppingen te verhelpen. Het werkt als een smeermiddel voor de darmen.

Je zou het misschien niet direct verwachten maar lijnzaadolie verhelpt ook diarree. Dit bleek uit een studie uit 2015 (bron). Waar het op neer komt is dat lijnzaadolie op verschillende manieren het spijsverteringssysteem ondersteunt.

Gezondheidsvoordeel 2: helpt bij het afvallen

Uit onderzoek is gebleken dat lijnzaadolie mensen welke aan het lijnen waren hielp om af te vallen (bron). Uit dit zelfde onderzoek bleek dat, dankzij de lijnzaadolie, ook de inflammatie markers daalde.

Gezondheidsvoordeel 3: helpt kanker te bestrijden

Uit onderzoek is gebleken dat het alfa-linoleenzuur uit lijnzaadolie de groei van borst kankercellen afremt (bron). Uit een ander onderzoek blijkt dat lijnzaadolie inderdaad goed inzetbaar is als complementaire en goedkope therapie bij de behandeling van verschillende soorten borstkanker (bron).

Gezondheidsvoordeel 4: goed voor hart- en bloedvaten

Uit onderzoek blijkt dat mensen welke meer voedsel, zoals lijnzaadolie, eten met alfa-linoleenzuur minder vaak overlijden als het gevolg van hart- en vaatziekten (bron).

Gezondheidsvoordeel 5: helpt bij cellulitis

Cellulitis (sinaasappelhuid) is een kwaal waar veel vrouwen vroeg of laat mee te maken krijgen. Dit komt door het achteruitgaan van de collageen productie van het lichaam. Lijnzaadolie helpt om de collageen productie op peil te houden.

Gezondheidsvoordeel 6: helpt bij eczeem

Eczeem is een veel voorkomende huidafwijking waarbij de huid droog, rood en jeukerig wordt. Meestal ontstaat eczeem als reactie op voedsel, chemicaliën of andere substanties zoals zeep of parfum. De essentiële vetzuren, waaraan lijnzaadolie rijk is, maken van lijnzaadolie een van de beste keuzes om de gezondheid van de huid te verbeteren en eczeem aan te pakken (bron).

De smaak van lijnzaadolie

Lijnzaadolie heeft een wat muffige smaak en niet echt lekker. Dit komt omdat lijnzaadolie snel oxideert. Dit gebeurt vaak al na een week of 6. Dit is ook de reden waarom lijnzaadolie in donkergekleurde flessen wordt gedaan, dit vertraagd het proces van oxideren enigszins. De lijnzaadolie welke je in supermarkten aantreft is vaak al zo oud dat het is gaan oxideren. Hierdoor wordt de smaak muffig en verliest het aan kracht voor de gezondheid.

Eén van de eerste dingen waar je op moet letten bij het kopen van lijnzaadolie is dat dit koudgeperste lijnzaadolie moet zijn. Lijnzaadolie welke uit grote fabrieken komt wordt vaak verhit om zo meer olie uit het zaad te kunnen persen. Door het verhitten van het lijnzaad gaat de olie oxideren en verliest het zijn kracht.

De lijnzaadolie van Een Groene Wereld is altijd koudgeperst en wordt altijd op bestelling gemaakt. Hierdoor weet je zeker dat de olie vers is en nog niet is gaan oxideren als je het opgestuurd krijgt. Hierdoor smaakt de lijnzaadolie niet alleen lekker maar heeft het ook nog zijn maximale effecten op de gezondheid behouden.

Hoe kan je lijnzaadolie op een smakelijke manier in gerechten verwerken?

Het is belangrijk dat je lijnzaadolie altijd koud gebruikt. Dit omdat lijnzaadolie snel zal oxideren zodra je het verhit. De olie wordt dan toxisch.

Lijnzaadolie is heerlijk en zeer geschikt als basis voor een zelf gemaakte salade dressing. Hier is een basis recept op basis van lijnzaadolie:

  • 6 eetlepels lijnzaadolie
  • 1 eetlepel appel cider azijn
  • 1 theelepel gemalen Himalaya zout
  • 1 mespuntje gemalen zwarte peper
  • 1 theelepel honing
  • 1 theelepel mosterd

Met dit basis recept kan je zelf, naar smaak, allerlei variaties maken. Zo zou je nog een eetlepel balsamicoazijn kunnen toevoegen. Om extra dimensies aan de smaak te geven kan je er een fijn gehakt teentje knoflook en/of wat ui snippers aan toevoegen.

Als je in de supermarkt een saladedressing koopt dan zal deze bijna altijd toegevoegde suikers bevatten, dit naast allerlei E-nummers. Het is daarom veel gezonder om zelf je salade dressing te maken op basis van lijnzaadolie.

Een andere manier om lijnzaadolie aan je gerechten toe te voegen is door één of twee eetlepels door de yoghurt, biogarde of kwark te doen. Ook lekker is om een eetlepel lijnzaadolie door je smoothie te doen. Hiermee maak je je (groene) smoothie wat romiger en machtiger zodat deze beter vult en kan dienen als maaltijd.

×
Heb je een vraag, stuur een berichtje en ik neem z.s.m. contact met je op.