Cucurbita pepo
Onze pompoenpitten komen uit Steiermark (Stiermarken) in Oostenrijk. Hoewel er tientallen keren zoveel pompoenen in China, India, Egypte enz. worden geteeld en de prijzen van de Chinese pompoenpitten veel goedkoper dan zijn dan onze Oostenrijkse pitten, Betrekken we onze pompoenpitten uitsluitend uit Stiermarken - kwalitatief en ecologisch veel nuttiger. De zaden worden vermalen en gekneed met water en zout tot een pasta, vervolgens door voortdurend te roeren geroosterd, totdat het water is verdampt. Daarna komt het in een mechanische pers, die met een hoge druk, de pompoenpittenolie eruit perst (Als we de olie rechtstreeks afnemen).
Cosmetisch gebruik: Door het gehalte aan vitaminen, carotenoïden en fytosterolen, is het zeer geschikt in de cosmetica als dragerolie. Om uitdrogen van de huid te voorkomen, voor de droge en schrale huid, wordt goed bij de gevoelige huidpersonen verdragen. Het is effectief tegen rimpels, versterkt en voedt het bindweefsel, het bevordert celvernieuwing van de huid en is goed in massage oliën tegen striae (zwangerschaps striemen). De lichte geroosterde geur is in de cosmetische sector niet altijd wenselijk, maar kan met begeleidende- en essentiële oliën worden verminderd.
Culinair: De donkergroene-bruine pompoenpittenolie is in de koude keuken een van de meest waardevolle en smakelijke eetbare oliën door zijn nootachtige, aromatische smaak. Het gebruik in salades, sauzen, desserts en ijs maakt van elk gerecht iets bijzonder. Niet verwarmen! In aanvulling op warme gerechten vlak voor voltooiing toedienen.
Hoofdbestanddelen: Oliezuur ca. 30 %, Linolzuur ca. 48 %, Palmitinezuur ca. 12 %, Stearinezuur ca. 5 %, Vitamin A und E, Carotenoïden, fytosterolen, cucurbitine zuur, selenium
Pompoen zaadolie geroosterd BIO, in 60 ml of 250 ml glazenfles