Prunus persica
Oorspronkelijk uit China komend, is de perzikboom tegenwoordig vaak in de Middellandse Zee gebieden te vinden. Perzikpit olie wordt uit de steenvruchtenzaden van perziken door middel van echt mechanische koude persing gewonnen. Vanwege zijn korte houdbaarheid wordt het vervolgens geraffineerd. Ongeraffineerde perzikpit-olie is uiterst zeldzaam te krijgen.
Cosmetisch gebruik: Door het hoge oliezuur gehalte zeer geschikt in de cosmetica. Het is ideaal voor de droge, rijpe en schilferige huid.
Culinair: Is in de keuken met zijn milde, neutrale smaak goed te gebruiken. Door de raffinage is het ook geschikt om te verhitten. Het behoort niet top culinaire oliën.
Hoofdbestanddelen: Oliezuur ca. 60 – 70%, Linolzuur ca. 20 %, Palmitinezuur ca. 10 %, Stearinezuur ca. 2 %
Perzikpitolie, in 60 ml of 250 ml glazen fles