Brassica napus ssp. napus (00-Raps)
Bij koolzaad denk je het eerst aan de gele, glooiende velden met eigenaardige geur of BIO-diesel, maar minder aan een goede spijsolie of aan een cosmetische huidfunctie olie. Door de teelt van lage erucazuur rassen is het tegenwoordig ook als een uitstekende spijsolie van zeer hoge kwaliteit.
Erucazuur in hogere concentraties zijn schadelijk voor onze gezondheid (hartspier neurose). Dit is echter in strijd met de voedingsgewoonten van de indianen en Nepalezen. Daar worden door vele families mosterd olie uit teelt vervaardigd met zeer hoge Erucazuurwaardes als spijsolie voor dagelijks gebruik zonder zichtbare beperkingen. Integendeel. De ouderen (bij mijn gast-gezin) zweren bij de gezondheids voordelen hiervan door deze al tientallen jaren te gebruiken. In Duitsland ligt de grens bij 5%, wat in dit speciale koolzaadolie niet meer van toepassing is.
Cosmetisch gebruik: Door het hoge oliezuur gehalte en a-linolzuur gehalte is dit een hoogwaardige olie voor de verzorging van de droge, rijpe en schilferige huid.
Culinair: Koolzaadolie bezit een van de hoogste aandelen van de totale onverzadigde vetzuren en is een ideale spijsolie. Door het hoge rookpunt kan deze olie ook voor bakken en braden worden gebruikt en is ook geschikt voor gebruik in de koude keuken voor de bereiding van marinades, mayonaises, etc. Een ander voordeel van deze olie zijn lage prijs.
Hoofdbestanddelen: Oliezuur ca. 60 %, Linolzuur ca. 20 %, A-linoleenzuur ca. 9 %, Palmitinezuur ca. 3 %, Erucazuur ca. 0,7 %
Koolzaadolie BIO, 60 ml of 500 ml glazenfles