Prunus dulcis var dulcus
Verkregen van de zoete amandelen door koude persing, In tegenstelling tot de bittere amandel (Prunus dulcis var amara) waarvan de vette- en ook de etherische-olie het glycoside "amygdaline" bevat, beter bekend onder de naam "Blauwzuur", die toxische eigenschappen heeft en niet voor menselijke consumptie (gebruik) is.
Amandelolie wordt vaak vermengd met andere vette oliën, Dit heet dan "cosmetische kwaliteit" en bevat geen zuivere amandelolie. Amandelolie behoort sinds het begin van cosmetica tot de bekendste en populaire ingrediënten, maar is aanzienlijk in populariteit gedaald vanwege de hoge prijs en beperkte houdbaarheid. Vanwege de slechte beschikbaarheid van biologische amandelolie, hebben we ook de de conventionele kwaliteit in ons programma. Dit is voor mij geen reden zoals bij anderen om een loopje te nemen met biologische producten, bovendien is de biologische amandel olie bijna twee keer zo duur als de conventionele, maar dat getest is op schadelijke stoffen en is altijd onder de wettelijke grenswaarden ligt.
Cosmetisch gebruik: Amandelolie heeft een legendarische reputatie opgebouwd in babyverzorgingsproducten. Zijn goede verdraagzaamheid en zijn goede binnendringen maakt het zeer populair in de verzorging van de gevoelige en tere babyhuid. Voor ruwe, droge en schilferige huid en ook met gemengde huid en vette huid, het vermindert het verlies van vocht en maakt de huid zacht en elastisch. Het werkt huid-beschermende, trekt snel in, en vooral diep en is een echte zegen voor gestreste gezicht's-en lichaamshuid. Ook ideaal als verzorgingsolie voor gespannen, droog en schilferig haar.
Culinair: Vanwege het licht noot-achtige aroma een uitstekende spijsolie, dat je zelfs voor kort/snel bakken kunt gebruiken. De licht zoete variant van de amandelolie wordt vaak gebruikt voor gebakjes, koekjes en desserts, Echter, de hoge prijs maakt amandelolie vrij zeldzaam bij in het gebruik in de keuken.
Hoofdbestanddelen: Oliezuur ca. 75 %, Linolzuur ca. 20 %, Palmitinezuur ca. 3 %, a-tocoferol (stollingspunt bij tot ca. - 20 ° C)