Euterpe oleracea
Een meerstammige palm uit Zuid-Amerika, die door zijn vruchten, die nu ook bij ons met zijn açai-bes bekend is. De vruchten (bessen) zijn paars-zwart en hangen in trossen aan de palm. De kostbare olie wordt geperst uit het vruchtvlees van de bessen. De acai bessen hebben een reputatie, een afslankende werking te hebben, dit kan ik niet bevestigen of tegenspreken. Zonder twijfel, is de olie uit de bessen van hoge inhoudelijke kwaliteit. Een enorm hoog aandeel antioxidanten (volgens Dr Nick Perricone, bevat de Acai het hoogste aantal van antioxidanten(ORAC) van de huidige bekende en onderzochte bessen), hoog gehalte aan vitamine E en veel mineralen en sporenelementen. Door de lage opbrengst bij koude persing helaas erg duur.
Cosmetisch gebruik: Het beste puur als oog-rimpels- of gezichtsolie.
Culinair: Als dieetsupplement
Hoofdbestanddelen: oliezuur (omega 9), 65% linolzuur (omega 6) ongeveer 13%, palmitinezuur ongeveer 10%; ongeveer 8% a-linoleenzuur (omega 3), polyfenolen, fytosterolen (ß-sisterol, stigmasterol, campesterol), antioxidanten (tien keer meer als grapefruit), vitamine E, B1, B2, B3