Prunus armeniaca
Oorspronkelijk afkomstig uit Mantsjoerije, heeft de abrikozenboom zich verspreid over het Middellandse-Zeegebied naar de Verenigde Staten. In Oostenrijk onder de naam "Marillen" bekend. Uit Abrikozenpitten word een hoogwaardige koudgeperste olie verkregen.
Cosmetische toepassingen: In cosmetica, is het zeer populair vanwege het hoge gehalte aan oliezuur en linolzuur en de daaruit voortvloeiende eigenschappen als een zachte, goed verdragen huidolie die snel intrekt (in crèmes en lotions) en ook door de gevoelige babyhuid, en de latere-leeftijd goed verdragen wordt. Het bevordert de celvernieuwing, het stimuleren van de huid stofwisseling en de opslag van vochtbalans van de huid, ontspant en kalmeert droge en geïrriteerde huid en verstevigt de huid in de anti-rimpel crèmes en beauty producten rond het oog.
Culinair: In de keuken, is deze gele abrikozenpitolie de grootste favoriete zoete eetbare oliën, vooral voor de desserts, gebakjes, taarten en gebak.
Belangrijkste ingrediënten: Oliezuur ca. 66 %, linolzuur ca. 25 %, Palmitinezuur ca. 6 %